Αξία απόδοσης ή αλλιώς value bet. Υπάρχει τελικά ή απλώς πρόκειται για ένα απλό "τσιτάτο", το οποίο χρησιμοποιούν οι tipsters για να εντυπωσιάσουν ή για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους; Η απάντηση είναι σύνθετη και πολλές φορές υποκειμενική.
Εννοώντας στοίχημα με αξία, σημαίνει πως έχουμε εντοπίσει μια λάθος απόδοση σε ένα παιχνίδι. Κάτι που είναι φυσικά εντελώς υποκειμενικό. Οι εταιρείες έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ πλέον, διαθέτοντας κορυφαίους traders αλλά και πανίσχυρα λογισμικά έτσι ώστε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον παίκτη. Όταν η απόδοση σε ένα ματς "πέφτει", σημαίνει πως ο εκάστοτε book κάτι έχει εντοπίσει σε αυτό και έτσι αμύνεται για να περιορίσει τυχόν απώλειες. Όταν ένας tipster δίνει ένα over 2.5 στο 1.90 και αυτό πριν ξεκινήσει το ματς πέσει στο 1.70, τότε, πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα καλό bet, ανεξαρτήτου έκβασης, καθώς εντόπισε μεγαλύτερη απόδοση από αυτή που τελικώς έκλεισε pre game. Αντιθέτως, όταν ένας αναλυτής δώσει ένα bet στο 1.80 και αυτό ανέβει στο 2.40, σημαίνει πως είτε έκρινε λάθος, είτε ήταν απλά άτυχος (απουσίες τελευταίας στιγμής, κακός αγωνιστικός χώρος κλπ). 
 Η τύχη και η ατυχία λοιπόν, συνάδουν με τον αστάθμητο παράγοντα των πληροφοριών της τελευταίας στιγμής. Πιο παλιά, οι book έκαναν κάποια λάθη. Κυρίως αργούσαν να αλλάξουν τις αποδόσεις και δεν ήταν τόσο ευέλικτοι όσο είναι τώρα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως είναι άτρωτοι.
Το στοίχημα, πέρα από παιχνίδι τύχης, είναι παιχνίδι διαίσθησης και ψυχολογίας. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για το πώς μια εταιρεία μπορεί να κάνει "λάθος". Η Γκρασχόπερς είναι η πιο ιστορική και πετυχημένη ομάδα της Ελβετίας τόσο εγχώρια, όσο και ευρωπαϊκά. Αγωνίζεται πλέον στη 2η εν τάξει κατηγορία με προοπτικές ανόδου. Από την άλλη, η πιο δυνατή ομάδα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η Γιουνγκ Μπόις. Αν αναμετρηθούν για το Κύπελλο με τη Γιουνγκ Μπόις γηπεδούχο, ο άσος δεν θα ξεπεράσει το 1.35. Σε περίπτωση που η αναμέτρηση διεξαγόταν προ δεκαετίας, το διπλό της Γκρασχόπερς δεν θα πλήρωνε πάνω από 1.50. Πρόκειται για πλέον διαφορετικές ομάδες που απλά φορούν τις ίδιες φανέλες. Όμως, πάντα θα μετρά η αύρα μιας βαριάς φανέλας, κάτι που μια απλή μηχανή ή ένα πρόγραμμα δεν μπορεί να διαβάσει. Εκεί είναι ίσως η "ευκαιρία" που δίνεται στον παίκτη. Να κυνηγήσει ένα φάντασμα του παρελθόντος και να πάρει μια απόδοση που στο παρελθόν δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί. Όμως και αυτό είναι υποκειμενικό, όμως από την άλλη μπορεί να αποτρέψει τον έξυπνο παίκτη να πέσει στην παγίδα μιας χαμηλής απόδοσης. Το no bet σε ένα παιχνίδι, αποτελεί και αυτό πρόβλεψη! Κρίνουμε αν αξίζει κάτι και είτε το απορρίπτουμε, είτε το ποντάρουμε. Που καταλήγουμε λοιπόν; Στο ότι ο παίκτης που γνωρίζει καλά τις ομάδες που ποντάρει, στην πραγματικότητα ξέρει την αξία ενός στοιχήματος και αν αξίζει ή όχι να ασχοληθεί με αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πετυχημένοι tipsters ασχολούνται με λίγα πρωταθλήματα που γνωρίζουν πολύ καλά και ξέρουν τις ιδιαιτερότητες τους. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η κρίση της αξίας ενός bet, είναι υποκειμενική.
Τι γίνεται όμως τώρα με την αξία ενός στοιχήματος live. Υπάρχει αξία; Εκεί ναι, υπάρχει και δεν είναι υποκειμενική, αλλά αντικειμενική! Για παράδειγμα, αν ποντράρουμε σε ένα χαμηλό άσο του 1.20 και το ματς είναι ισόπαλο στο 70ο λεπτό, το 1.80 είναι 100% value αν η ομάδα φαβορί πιέζει, είναι καλύτερη και κυνηγά το γκολ! Με δεδομένο πως το ποδόσφαιρο είναι χαοτικό σπορ, δεν μπορείς να γνωρίζεις σε ποιο λεπτό θα σημειωθεί το τέρμα της νίκης. Σε βάθος χρόνου, ποντάροντας το φαβορί στο live σε υψηλές τιμές, θα βγεις κερδισμένος. Φτάνει οι προϋποθέσεις να υπάρχουν και να παίξεις σωστά. 
Τέλος, ας δούμε την αξία στο over στο live στοίχημα. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά: Αν ένας αγώνας pre game πληρώνει 1.30 στο over 1.5 και στο σκορ είναι 0-0 στο ημίχρονο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και η ανάλογη αξία στο 2.00 που θα πληρώνει εκείνη τη στιγμή. Είναι εντελώς διαφορετικό να απαιτούνται 90 λεπτά για να μπουν δυο γκολ από το να χρειάζονται 45. Όχι φυσικά πως δεν μπορεί να συμβεί, όμως είναι καθαρά θέμα τύχης. Όταν ένα pre game over 0.5 δίνει 1.08 και το ματς είναι στο 85' 0-0, θα πληρώνει 4.00! Όμως, πληρώνει τόσο γιατί πρέπει να σημειωθεί τέρμα σε διάστημα λίγων λεπτών, οπότε και η απόδοση καθορίζεται από τις πραγματικές πιθανότητες. Το 1.08 έχει πάψει να ισχύει και πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο μικρά που εντελώς φυσιολογικά καθορίζουν και τη ρεαλιστική πιθανότητα στο να μη σημειωθεί κάποιο τέρμα. Πρόκειται καθαρά λοιπόν για τύχη το αν θα μπει το γκολ, όμως, σαφώς ναι! Έχει αξία να ποντάρεις στο 4.00 ένα over που πλήρωνε 1.10! Ο λόγος είναι η χαοτική δομή του βασιλιά των σπορ. Το live δίνει σαφώς τις δυνατότητες σε ένα παίκτη να κυνηγήσει τα μεγάλα κέρδη. Με στρατηγική, πειθαρχία, σωστή διαχείριση και υπό προϋποθέσεις μπορεί να του δώσει θέση ισχύος. Καταλήγοντας και για να μην μακρυγορούμε, αξία απόδοσης μπορούμε να βρούμε στο live betting σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όσον αφορά την τύχη; Ο αείμνηστος Γιώργος Παρασκευάς έλεγε πως "η τύχη βοηθά ένα προετοιμασμένο μυαλό".
Over.com.gr Team.