Γκανιότα. Μια λέξη που ακούμε πολύ συχνά στο στοίχημα, όμως πολλοί δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι. Το να μη γνωρίζει ένας παίκτης τι σημαίνει γκανιότα, είναι επικίνδυνο για τον ίδιο, καθώς αυτή καθορίζει τη μακροπρόθεσμη ή όχι κερδοφορία του.
Παίζουν Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ο Σταμάτης πηγαίνει στο πρακτορείο και ποντάρει 100 € στο over 2.5 σε απόδοση 1.83. Ο Γρηγόρης από την άλλη, πηγαίνει και αυτός στο προπατζίδικο και ρίχνει 100 € στο under 2.5 που πληρώνει επίσης 1.83. Το ματς λήγει 0-0. Ο Σταμάτης πηγαίνει στον κουβά ενώ ο Γρηγόρης πανηγυρίζει τη νίκη του και τα 183 € που θα εισπράξει! Ο πραγματικά κερδισμένος όμως, είναι η εταιρεία στοιχημάτων που πλήρωσε στο Γρηγόρη τα 183 € του, ενώ εισέπραξε από τους δυο παίκτες συνολικά 200 €! Τα 17 € που περίσσεψαν, είναι το κέρδος του book. Αυτό το κέρδος, ονομάζεται γκανιότα!
Στην περίπτωση του Σταμάτη και του Γρηγόρη, η γκανιότα ήταν στο 8.5%. Υψηλή! Τι σημαίνει αυτό; Όσα στοιχήματα και να κερδίζουν οι παίκτες μακροπρόθεσμα, ο book θα τους παίρνει πάντα το 8.5% των συνολικών τους πονταρισμάτων. Με άλλα λόγια, ο book, χωρίς να κάνει τίποτα, εισπράττει. 
Αν δεν υπήρχε γκανιότα, τότε ένας book ή ένα καζίνο, ή μια λοταρία, δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης, γιατί απλούστατα δεν θα είχαν κέρδη. Στην ουσία, είναι το αναγκαίο κακό για τον παίκτη, και πρωταρχική για την επιβίωση του provider. Κακά τα ψέματα. Μακροπρόθεσμα η γκανιότα "τρώει" τον παίκτη. Αυτό που μπορεί να κάνει για να αυξήσει τις πιθανότητες του, είναι να επιλέγει στοιχήματα που έχουν χαμηλή γκανιότα. 
Πολλοί θεωρούν τη ρουλέτα ως την υπέρτατη καταστροφή. Στην πραγματικότητα, η ρουλέτα αποτελεί στοιχηματική ευκαιρία για τον παίκτη, καθώς είναι το παιχνίδι με τη χαμηλότερη γκανιότα στον κόσμο! Ναι, η ευρωπαϊκή ρουλέτα (με ένα zero) έχει γκανιότα 2.7%! Το ΚΙΝΟ από την άλλη, έχει γκανιότα 33%! Μπορείτε λοιπόν να συγκρίνετε ένα παίκτη που παίζει πειθαρχημένα ρουλέτα, με ένα παίκτη που είναι θαμώνας του ΚΙΝΟ. Ο ένας θα είναι λίγο χαμένος, ενώ ο άλλος απλά κατεστραμμένος, έχοντας ποντάρει ακριβώς τα ίδια ποσά!
Είναι πραγματικά θλιβερή η άγνοια του μέσου παίκτη. Αγνοεί τις πιθανότητες και απλά τον οδηγούν τα πάθη του στην καταστροφή. Όμως, ένας παίκτης που θα πάρει σοβαρά υπόψη τις πιθανότητες, θα ψάξει τη χαμηλότερη δυνατή γκανιότα και θα επωφεληθεί. Περνώντας στο αθλητικό στοίχημα, πρέπει καταρχάς να επιλέγουμε τα στοιχήματα με τη χαμηλότερη δυνατή γκανιότα. Τα στοιχήματα μπάσκετ έχουν χαμηλή γκανιότα, γύρω στο 5%. Από την άλλη, στα ποδοσφαιρικά στοιχήματα, αυτή κυμαίνεται μεταξύ 5 έως και 9%. Τη χαμηλότερη, την έχουν τα ασιατικά στοιχήματα.   
Ο λόγος που τα ασιατικά στοιχήματα είναι πιο φιλικά προς τον παίκτη, έχει να κάνει με το γεγονός πως καλύπτουν περισσότερες από μια πιθανότητες (νίκης-ήττας). Υπό προϋποθέσεις επιστρέφουν το κεφάλαιο, ενώ σε άλλες ανεβάζουν την απόδοση με τίμημα τη μισή πληρωμή ή τη μισή απώλεια. Μακροπρόθεσμα όμως, συμφέρουν. 
Σε τελική ανάλυση, σκεφτείτε από δω και πέρα πολύ σοβαρά αν θα ξαναξύσετε Σκρατς ή αν θα παίξετε νούμερα στο ΚΙΝΟ. Είστε απλά καταδικασμένοι μόνο και μόνο από την υψηλή γκανιότα που θα σας κατασπαράξει. Από την άλλη; Βλέποντας μια ρουλέτα, μην τη φοβηθείτε. Είναι ότι πιο...λιγότερο επικίνδυνο υπάρχει στο τζόγο. Δεν το λέμε εμείς. Το λέει... η γκανιότα.